onsdag 18 juli 2012

Nadezda, kvinna och konstnär förevigad på sedel!Nadezda Petrović, självporträtt

Nadezda Petrović föddes 1873 i furstendömet Serbien, nämare bestämt i Čačak. När hon var elva år flyttade familjen till Belgrad där Nadezda studerade vid en flickskola tills hon fyllt arton år. Därefter började hon studera konst, först hos kända konstnärer på hemmaplan och senare i München på en privatskola.


På fältet, 1902, Bild Znanje org.


År 1900 var det dags för den första separatutställningen i Belgrad. Mellan åren 1901 och 1912 ställde hon ut i Ljubljana , Paris, Zagreb och Rom.
Därefter öppnade hon en egen studio och undervisade andra. Det varade tyvärr inte länge, då hon år 1914 anmälde sig som volontär i första världskriget vilket medförde att hon dog 1915 av tyfoidfeber.


Porträtt av Ksenija Atanasijević 1912
Bild: Pavle Beljanski Memorial Collection


Nadezda Petrović anses vara den viktigaste serbiska kvinnliga målare för sin tid, inte bara som var kvinna utan också som Serbiens mest kända fauvist. Hennes verk visar att hon är förtjust i varma färger, som rött med inslag av grönt och penseldag som är breda.


Nadezda Petrović avbildad på en 200-dinarsedel
Bild: Narodna Banka, Serbien

För att hamna på ett lands sedlar måste man ha gjort sig känd för något speciellt. För att som kvinna tryckas fast på en sedel måste det inte bara vara speciellt utan också exceptionellt. Så är det med
Nadezda Petrović.
För första gången finns det en kvinna på en serbisk sedel, närmare bestämt på landets 200-dinarsedlar.Förort till Belgrad 1908, Bild: Pavle Beljanski Memorial Collection


Nadezda Petrović arbetade större delen av sitt liv i Serbien och skapade målningar på samma nivå som den övriga världens konst.


Guslamusikant 1906, Bild: Pavle Beljanski Memorial Collection

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar