torsdag 5 juli 2012

Barbie, modedocka nummer ett!


Bild: barbiedollpics.blogspot.com

Det var 1959 hon föddes.
Mattel köpte rättigheterna till den tyska dockan Lilli och döpte om henne till Barbie.
Några år tidigare hade hon kommit till världen på tidningen Bild-Zeitung i Tyskland. De hade en tecknad serie som karikatyr i sin tidning. Syftet var att hennes felfria kropp skulle utstråla sexappeal och samtidigt ge en ny förskönand bild av den tyska kvinnan, utrustad med höga klackar, blont hår uppsatt i en hästsvans och sminkad med ögonskugga och läppstift.

Bild: Vintage Barbiedolls

Det började med att en amerikans kvinna, Ruth Handler, var på besök i Tyskland och inspirerades att köpa en Lilli då hennes dotter hellre lekte med klippdockor som såg ut som vuxna tjejer än traditionella dockor.
Lilli hade tillverkats i två storlekar, 19 och 29 cm men när Mattel tog över bestämde de sig för endast en storlek. För övigt var Barbie nästan identisk med sin tyska föregångare.


Olika typer av barbiedockor Bild: Fashion Doll


Lilli var inte skapad för barn utan som skämtleksak för vuxna män. Hon döptes om till Barbie eftersom Ruth Handlers dotter hette Barbara.

Bild: My special Barbie

Barbie gjorde sitt segertåg över västvärlden.  Hon kläddes i olika kreationer anpassade för kontorsarbete, coctailparty och bröllop.
Kläderna såldes i förpackningar där även acessoarer som BH, handskar eller handväska anpassades och färgmatchades till de övriga kläderna. 
Småflickorna älskade Barbie och hennes kläder. Det vuxna utseendet på dockorna innebar att det nu gick att leka rollekar som gick utanför de traditionella mamma-pappa-barnlekarna.


Bild: Light soul dimension


Om Barbie var en levande kvinna skulle vi inse att hennes kropp är deformerad men samtidigt få en tydlig bild av den kroppsuppfattning som har funnits och kanske fortfarande finns vad gäller kvinnors utseende.Bild: Fashion dollguide

Den första barbiedockan kom till Sverige julen 1963.
För att hålla ställningarna gäller det att produktutveckla. 2010 visade Mattel en docka som de skapat till prinsessan Victorias ära, därmed delar hon öde med bland andra den tyska förbundskanslern Angela Merkel och författarinnan J K Rowling – Harry Potters skapare.Bild: Aftonbladet 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar