torsdag 14 juni 2012

En knapp historia!


Bild: Jobeline by Vega


När en kvinna ska knäppa sin skjorta/blus har hon knapparna på vänster sida. Nar en man ska knäppa sin skjorta har han knapparna på höger sida.


Bild: Sanna Ljung Design

Spelar det någon roll?
Kanske inte i dagens samhälle men en gång i tiden var det viktigt. Att ha knapparna på höger sida ansågs "finast". Den sida som förknippades med ljuset, solen framtiden och mannen.
I den kristna tron sitter Jesus på Gud faders högra sida.


Medeltida framställning av hur Jesus frestas av djävulen (Matt. 4:1–11). T.v. gäller det att förvandla stenar till bröd, t.h. att kasta sig ned från tempelmuren som han sitter på. Ur den franska s.k. Ingeborgspsaltaren från ca 1200, tillägnad en dansk prinsessa. Bild: NE

Vänster sida förknippades med det förflutna, natten, månen och kvinnorna, som f.ö. ansågs stå i förbindelse med djävulen som var en ny figur för denna tid, 1200-1300-talet. Denna höger-vänstersida infördes så småningom i kyrkorna då man hade en kvinno- och en manssida.


   
Två knappar av metall från sent 1500-tal, från Gammplatsen i Lycksele.
Bild: Spår från 10 000 år.


Knappen fick sin betydelse vid denna tid då man började konstruera figurnära kläder. Knappen kom att behållas i den manliga dräkten som ett manligt attribut. För kvinnans dräkt blev det istället vanligt med snörningar samt hyskor och hakar. Orsaken till detta kan man fundera över men möjligen var det så att kläder med knappar var för lätta att knäppa upp och den kvinna som hade knappar i kläderna ansågs däför lättillgänglig.
Under 1700-talets senare år blev det mera vanligt att kvinnor använde knappar men det var först under 1800-talet som man gjorde skillnad mellan dam- och herrknäppning.


Bild: Privat


2 kommentarer:

 1. Vilken intressant och lärorik blogg du har! Här måste jag läsa mer känner jag!
  Jag vet inte om det stämmer, men jag har hört (eller läst, kommer inte ihåg vilket) att "herrknäppningen" härstammar från något krig, att det skulle vara lätt för soldaterna att sticka in handen under en sårad kamrats rock för att känna om hjärtat slog, alltså från höger till vänster.

  SvaraRadera
 2. Vad kul att du gillar min blogg!

  Angående herrknäppningen så är det lätt att konstatera att de flesta människor är högerhänta och därför har lättast för att plocka fram ev. värdeföremål eller vapen med höger hand mot vänster sida av kroppen.
  Att soldaterna skulle kunna känna om en skadad kamrats hjärta fortfarande slog är en intressant synpunkt.
  Får forska mer i det.

  SvaraRadera