måndag 28 maj 2012

Ur den nordiska kulturskatten!Barn i doppåse sytt i kattun, dekorerat med band, pärlor, spetsar och metallfolie.
Bild: Scandinavian Folklore II

Nu är den här, del två av Scandinavian Folklore!

Fotografen Laila Durán har fotograferat dräkter från Sverige och Norge och satt in dem i ett sammanhang. Det är inga speciella områden som är speciellt utvalda utan är en väl sammansatt blandning av dräkter fråm norra och södra Sverige och Norge.
Om varje dräkt berättas om dess ursprung och ibland också om hur en dräktdetalj kan vara kopierad eller inspirerad från högrestånd och dess mode.


Samisk dräkt. Bild: Scandinavian Folklore II


Om den samiska dräkten, dess färger, dekorationer och lokala särprägel får man en djupare inblick.Kvinna med slängkappa, kallad  kåve. Bild: Scandinavian Folklore II

En anna del av boken visa kläder burna vid sorg. På sin tid visade de efterlevande om någan anhörig hade avlidit genom att klä sig efter en speciell kod.


Dräkter från Skåne Bild: Scandinavian Folklore II


Boken är skriven på engelska och svenska eller norska beroende på vilket land som dräkten kommer från. Laila Durán skriver om svenska och samiska dräkter medan Anne Kristin Moe skriver om norska bunader.
Den som är intresserad av dräkter eller folkkonst eller "bara" vill få inspiration att skapa något får här sitt lystmäte.
Scandinavian Folklore, Laila Durán ISBN 978-91-633-8316-8 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar