tisdag 15 maj 2012

Återbruk = miljötänk!



Återbruk är ett ord som ligger i tiden.
Annat var det för ett antal decennier sedan, då hette det "slit och släng". Använd det du har och när det är slitet eller trist så släng och köp nytt.
Det var många som hakade på. De köpte och de slängde.
Vad kom varorna ifrån, inte många visste. Hur var arbetsmiljön för de arbetare som gjorde jobbet och hur långa var transporterna? Inte heller det var det många som funderade på. 
Det gällde att konsumera för att hålla takten och stilen.
Dessutom försvann soporna när de hamnat i soptunnan.
Trodde man.

Foto: Alma Johansson NTSE
Vad har hänt sedan dess?
Vi kan dagligen läsa om olika miljöproblem. Är det inte pråmar som far runt med sopor som ingen vill ha så är det giftskandaler eller ohållbara arbetsmiljöer för arbetare i tredje världen.




Läste i dagens tidning att varje svensk köper 15 kilo textil årligen. Femton kilo!! Inte nog med det, vi slänger åtta kilo årligen! Det betyder att varje svensk ökar på sitt textila förråd med sju kilo textil varje år.

Tänk om alla sju miljarder människor på denna jord skulle leva så. Då behövde vi tre jordklot för att det skulle gå runt. Tanken svindlar.
Kan jag slå det ifrån mig och tänka att det är OK eftersom nu inte alla lever så. Eller??




Det är här återbruk och miljömedvetenhet kommer in. Bra för samvetet men är kanske också bra för plånboken.
Inte nog med att det är både ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt att återbruka det är dessutom trendigt.


Väska dekorerad med olika återvunna tyglappar. År 1859

Återbruk är egentligen inte nytt. Innan "slit-och-slängmodet" sköljde över oss så återvann man. Inte för att det var trendigt utan för att det var nödvändigt. Vi behöver bara gå tillbaka till åren kring första världskriget för att möta en mycket mer respektfull inställning till materiella värden. Man satte en ära i att lappa laga och spara och även om tingen var nötta och slitna så ägde de ett återbruksvärde.




Omsydd kavaj   Bild: Textila inslag.


Vad kan jag göra? Vad kan vi göra?

Kanske börja med att ändra inställning. 
 Inte byta ut för att byta upp.
Använd det som finns ett tag till.
Gör om eller fixa till / pimpa.
Skänk användbart till insamlingar.
Köpstopp?!





Man brukar säga att Rom byggdes inte på en dag så är det men det är bättre att göra något än inget.

Om vi alla tillsammans gör något litet så kan det bli något stort!


Bild: Umeå kommun

5 kommentarer:

  1. Väskan, sydd av återbrukade herrkläder, kommer fårn företaget Suitcase, som man kan träffa tisdagar och fredagar på markanden i Covent Garden i London. Bilden är tagen av mig och lånad från min blogg.

    SvaraRadera
  2. Hej, jag ser att du fått mitt meddelande om lån av bild.
    Viken kreativ idé att återbruka en kavaj och sy en personlig väska. Googlade lite för att få veta mer om företaget men lyckades inte hitta det.
    Än en gång, tack för lånet!

    SvaraRadera
  3. Jag måste passa på att slå ett slag för norska Oleana. De stickar och syr allt på egen fabrik i Bergen, från början till slut. För 20 år sedan, då i princip all textilindustri hade flyttats till låglöneländer, valde de att gå mot strömmen. Idag har de 80 anställda.
    Oleanas motto är att vi ska producera färre men vackrare kläder. De kan och vill inte konkurrera i pris, men nog kvalitet och design. Designen är mångfaldigt prisbelönt och detaljerna många.
    Ett plagg som kan kombineras med allt från jeans till lång sidenkjol, som håller i åratal (årtionden!)blir billigt i längden. Armi Ratia har sagt att priset på ett plagg vet man först när man slänger bort det. Och allra dyrast blir impulsköpen som man aldrig använder.

    SvaraRadera
  4. Oleana, detta fantastiska inspirerande företag som, precis som du skriver, går mot strömmen och skapar plaggen i Norge och dessutom satsar på kvalitet.
    Gå in på hemsidan och njut av de vacka bilderna.

    http://www.oleana.no/

    SvaraRadera
  5. Jag har förmånen att se Oleana live varje dag - och dessutom använda dem - då jag säljer dem i min lilla butik :) www.kompaniet.fi

    SvaraRadera