söndag 8 april 2012

Mameluck på dig!

Bild: Wikipedia

Mamelucker.
Det för sin tid optimala underplagget för damer och barn var populärt under 1800-talet.


Bild: Gertrude mamelucker


Mamelucker var byxor med ben som når ner en bit på låret. De bars över underbyxor, gördel eller strumpebandshållare, eller vad man hade, för att täcka hud som annars skulle varit synlig.
Bild: Meinto

Mameluckerna var ofta smyckade med broderier och ibland också spetsprydda. Tyget var gärna tunt vitt  bomullstyg som kändes skönt mot kroppen. Ibland förekom det knappar i midjan, detta för mamluckerna då var lättare att dra över stussen. Längst ner i benet fanns ett band för att hålla tyget på plats och för bättre passform.

Handsydd spets. Bild: Aunt Molly

Dagens nya mamelucker är sydda på maskin och dekorerade med maskingjord spets.
Äldre mamelucker var handsydda från början till slut. Det som skulle bli spetsen var ett tyg där mönstret ritades upp och sedan syddes stygn efter stygn, gärna langett, för att därefter klippas rent i kanten så att överflödigt tyg kom bort.
Detta var ett arbete för kvinnor med god syn och gott om tålamod.
De fanns de som hade detta som yrke och sydde på beställning medan andra sydde till sig själva.


Bild: cowgirl.nu

Det finns mamelucker att köpa än idag men de är gjorda i ett material som är anpassat till dagens behov.
Ett exempel på materialblandning kan vara 65% polyester, 35%  bomull. I midjan finns gummiband och även nedtill på benen och en brodyr i benets nederkant.


Bild: Leggings.se


För dagens kvinnor är det vanligast med leggings i olika material och benlängd men då är det inte längre mamelucker och bärs inte längre för att täcka utan för att visa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar