söndag 1 april 2012

Hur en ridingcoat blev en redingot!


Under 1700-talet blev det i England vanligt med ridingcoat. Det var en grov överrock gärna sydd i ylletyg, oftast dubbelknäppt rock med stor krage.

Modellen var skuren för att fungera praktiskt på hästryggen. Redingoten användes för resor och ridturer vilket kan höras på namnet.


Redingot från Wiener Modenzeitung 1817

Fransmän som varit i England och uppskattade det engelska och tog med sig ridingcoaten hem där den rent språkligt "förfranskades" till redingot.
Redingoten återkom senare till England under sitt nya namn men stod då för ett långt figursytt kvinnoplagg med bälte i midjan och öppet nedtill för att klänningen under skulle synas.


File:Woman's redingote c. 1790.jpg
Redingot 1790 Bild: Wikipedia

 
Redingoten användes av aristokatin och medelklassen och hann förändras i snitt.
Från att under tidigt 1700-tal varit ett plagg för män med militära drag blev den på hundra år ett kvinnligt modeplagg där midjan under empiren, flyttades upp till moderiktig placering.

  Bild: Livrustkammaren
  .

Prinsessan Josefina av Leuchtenberg kom till Sverige 1823 och hade i bagaget med sig denna röda guldbroderade redingot. Hon skulle då gifta sig med kronprins Oscar som sedemera blev kung Oscar I. Kappan var ett modeplagg, sytt i rött ylletyg med guldbroderier och inte avsett för ridturer.Bild: Kulturen i Lund

Genom plaggets dekorationer som knappar eller agraffer, kunde men visa sin status. Ju mer exklusiva dekorationer desto mer status.
Image 2 of ASOS Contrast Collar Riding Coat
Bild: ASOS Contrast Collar Riding Coat

Vissa modeller av dagens redingot är återigen anpassad till att fungera med ägaren på hästryggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar