söndag 22 april 2012

Den lilla svarta!

Coco Chanel
1926 var året då Coco Chanel lanserade Den lilla svarta. Tidskiften Vogue gjorde en jämförelse med Henry Fords kända bilmodell T Forden.
Vogue förklarade att den vadlånga klänningen var enkel, och endast dekorerad med några få diagonala linjer. Den passade i princip alla kvinnofigurer och fungerade i alla sociala klasser. Och precis som T Forden så kom den bara i en färg, svart.

Coco Chanels första lilla svarta var en knäkort klänning i sammetsmuslin. Till den bar hon klockhatt och handskar. Det är ett plagg som man piffar upp med pärlor eller en scarf när man vill känna sig chic. Coco Chanel använde själv gärna stora oäkta pärlhalsband.

 
Audrey Hepburn

Den lilla svarta är ett begrepp som står för elegans och lever kvar från den tid då kvinnor hade ett fåtal plagg i garderoben. Då var det viktigt att tänka praktiskt och ekonomiskt. Ekonomin avgjorde tygkvalitén som kunde vara linne eller yllecrêpe.
En klassisk variant är den ärmlösa dress som skapades av Hubert de Givenchy för Audrey Hepburn till filmen Frukost på Tiffany's från 1961.
Klänning från 1870. Bild: Evan Michelson

Under den viktorinska tiden var svart en färg som användes som sorgkläder. Den kvinna som blivit änka skulle vara svartklädd länge, gärna flera år.
Svart har också varit männens färg. Präster, advokater och andra män på samhällets topp har alla burit svart.
Under renässansen var spanjorerna ledande inom modet. De hade en förkärlek för svart som stod för det seriösa. Inget glitter och glam här inte.

 


Christian Dior, The New Look

Flera designers skapade sin tolkning av den lilla svarta. När Chrisitan Dion lansedade sin The New Look  spreds den över världen som en löpeld. Tyvärr var den inte lika bekväm att bära då skärningen krävde korsett och styv behå.
 Mary Quant slog igenom på 1960-talet med sina minikjolar och hotpants och med en ny variant av den lilla svarta.Med en kavaj och lågskor känner man sig bekväm på kontoret. Kombinerat med ett par skyhöga pumps kan man lätt känna sig oemotståndlig. Den lilla svarta smickrar de flesta kroppsformer och så syns inte fläckar så lätt. 


Bild: Little black dress art
När den lilla svarta lanserades skrev man i Vogue att den lilla svarta kommer att bli ett slags uniform för alla kvinnor med smak.2 kommentarer:

  1. Bra fortfarande med en liten svart i garderoben. Jag har några olika...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också, sedan är det acessoarerna som lägger ribban.

      Radera