måndag 26 mars 2012

Snart badsäsong!


Kvinna i bikini, från Villa Del Casale, Sicilien, 300-talet
 Bild : Wikipedia


Ordet Bikini får de flesta att tänka på en tvådelad baddräkt men även en liten atoll i mikronesien kallas Bikini.
Året var 1946 då baddräkten Atome presenterades på rivieran av den franske designern Jacques Heim. Den ansågs som det dittills minsta baddräkt som visats. Några veckor senare var det Louis Réard som visade sin design av en liknande baddräkt, även han på rivieran. Han ville ha ett bättre och mera slagkraftigt namn på sin skapelse och döpte den till Bikini. Namnet kom efter att atollen Bikini blivit känd p.g.a. den första atomprovsprängningen.
Från 1946 till oktober 1958 genomfördes 23 provsprängningar inom området, däribland den första vätebomben. Den sammanlagda verkan av alla bomberna motsvarar 7000 bomber av Hiroshimatyp.
Réard valde namnet då han ansåg att plagget var "ytterst explosionsartat". Prefixet bi- syftar också på något det är två av, efter latinets bis som betyder två.
 
Namnet fastnade i folks minne!

Staty av den romerska gudinnan Venus. Funnen i Pompeiji.
Finns på arkeologiska museet i Neapel, Italien

Förr i tiden badade man naken utomhus. I äldre tid brukade man även bada naken utomhus. Samhället var glest befolkat och baden mera sällsynta så risken att bli upptäckt vid nakenbad var inte stor. Industrialiseríngen förde många människor samman på en mindre yta och därmed uppstod det moralkrav eller åtminstone betänkligheter kring nakenbad.
På 1840-talet kom de första badkläderna. En badutstyrsel för kvinnor var då i flanell eller ull och i två delar med tillhörande badskor, mössa och strumpor.

Den första modell som lät sig fotograferas i en bikini
var nakendansösen Micheline Bernardini.
Efter att bilden publicerats erhöll hon mer än 50 000 friarbrev.


Det var inte förrän en bit in på 1900-talet som badkläderna fick en mer praktisk funktion vad gäller både material och modell men bikinin var något alldeles nytt och ansågs den revolutionerande och alldeles för utmanande.


Bikinin blev dock populär först 1956,
då Brigitte Bardot fotograferades iklädd en bikini.
Baddräktsmodet har varierat genom åren. 1964 lanserades monokinin men det tog ett antal år innan detta mode slog igenom.
Topless är en annan variant. Överdelen av bikinin fick ligga kvar hemma i byålådan, det räckte med byxorna på stranden, det var på 1980-talet. Sedan dess har toplessbadandet minskat i popularitet.Bild:Yingfa


Snart är cirkeln sluten, åtminstone vad gäller modellen.  En s.k. hajdräkt kom till under 1990-talet och är skapad för tävlingssim.
Den är kroppsnära, sydd i ett material som möjliggör snabbare simning genom att materialet efterliknar hajhud.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar