söndag 11 mars 2012

Oscarsgala!


Janet Gaynor
Bild: Classicatresses.com

När man första gången, 1929, delade ut priset en Oscar var det inget stort evenemang utan snarare som en privat fest. Vinnarna hade vetat länge att de skulle få pris, ett fåtal foton togs under den några minuter långa ceremonin. Faktum var att pristagaren för bästa kvinnliga roll, Janet Gaynor, inte ens kom för att hämta utmärkelsen.Mary Pickford 1930. Bild: AM.P.A.S.

Året därefter var Mary Pickford nominerad. Hon hämtade sitt pris personligen och hade inför denna dag beställt en klänning i silkechiffon från Paris. Frisyren och delar av klänningen är fortfarande kvar på 1920-talet men det lite åtsittande livet visar det nya årtiondets siluett. 


Vivien Leigh  Bild: AM.P.A.S.

Vivien Leigh spelade huvudrollen i Borta med vinden. Det gav henne en Oscar för bästa kvinnliga roll år 1940. När hon skulle hämta sitt pris var det många som tyckte att hon inte var presentativt klädd utan snarare bar en strandklänning.

 
Ingrid Bergman Bild: A.M.P.A.S.

Några år senare, 1945, var det Ingrid bergman som fick pris ör sin insats i filmen Gasljus. När hon hämtade sitt pris bar hon en klänning med broderier.


Grace Kelly Bild: A.M.P.A.S.
 
Några år senare, 1955, var det Grace Kelly som förtjänade sin Oscar för sin roll i filmen The Country Girl. När hon mottog priset bar hon en champagneblå klänning i tunt siden. Tyget var specialvävt i Paris och kostade på sin tid 4000 dollar.  

 
Barbra Streisand  Bild: A.M.P.A.S.

Barbra Streisand fick sin Oscar 1969 för sin insats i Funny Girl. Hon bär en pyamasliknande dress i två delar med ett glittrande tyg toppat med en Peter Pankrage.  

 
Ali Mc Graw  Bild: A.M.P.A.S.

 
1971 har Flower Powermodet gjort sitt inträde i modet och nått även till Oscarsgalans gäster. Ali Mc Graw fick inget pris för sin insats i Love Story men väckte ändå uppmärksamhet i sin virkade hätta med lila blomma.

Diane Keaton  Bild: A.M.P.A.S.

Diane Keaton vann sin Oscar  1978 för sin roll som Annie Hall. Med denna roll blev hon trendsättare för modet och bar också denna klädstil när hon hämtade sitt pris.

 
Cher Bild: A.M.P.A.S.

 
Cher var den utvalda vinnaren 1988. Hon bar en klänning av silkenät och paljetter. Till detta bar hon tunna skor i stil med klänningen.
Årets drottning på tronen var Meryl Streep som fick sin Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i Järnladyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar