måndag 30 januari 2012

Symaskinen en kär vän!

Freja den mest populära symaskinen i Sverige år 1883.

 
Det är inte många vardagsvaror som haft en så stor betydelse för folkhemmet som symaskinen men som nu är mer eller mindre på utdöende. Numera finns inte samma behov för hemsömnad som för några generationer sedan. 


Symaskin s.k. kattrygg.  
Bild: Hem Passagen.se

 
De första symaskinerna  för hemmabruk kom till år 1856 de hade varken el eller andra finesser. Man, nej kvinnor, för det var kvinnorna som tog symaskinen i besittning, fick nöja sig med raksöm. Det fanns ingen sicksack på de första maskinerna utan kanterna fick kastas för hand. Trots detta var maskinen revolutionerande genom att ha uppfunnits och dessutom vara mer eller mindre överkomlig i pris. Kanske gjorde det sitt till att skaparen av singermaskinen, Isaac Merrit Singer, erbjöd fördelaktiga villkor för avbetalningsköp.

Bild: Museiverket/Markku Haverinen.

 
Det allra första symaskinen uppfanns i slutet av 1700-talet och var helt i trä. Den var avsedd för skotillverkning och sydde kedjestygn med en tråd.
Senare uppfanns en maskin som hade både under- och övertråd. Undertråden var inte
uppspolad på en spole utan snarare på en skyttel. Denna teknik vidareutvecklades snart och
undertråden blev istället uppspolad på en spole som sedan placeras i en spolkapsel. En teknik som fortfarande används.

Hur över- och undertråd fungerar i en symaskin Bild. Wikimedia
 
Husqvarna Freja-serien.
Tillverkades mellan 1883 och 1925 och sålde över 200.000 exemplar.
Bild. http://www.lugnagatan.net/sy/
 
 
De allra äldsta maskinerna drevs med ett svänghjul för hand med ett litet handtag som man vevade med. Detta gjorde att maskinen var liten och lätt att transportera. Senare konstruerades trampmaskinen. Då krävdes ett underrede att sätta maskinen på för att kunna installera drivrem och trampa.
Kring sekelskiftet 1900 kom de första eldrivna symaskinerna för industrin. Några år senare var det dags att introducera eldrivna maskiner för hemmet. Konstruktionen var då, som nu, med en fotpedal. På de senare modellerna kan man avgöra maskinens sömnadshastighet genom trycket på pedalen. Desto mer man trampar på pedalen ju högre hastighet syr maskinen med.Bild: Annonsera.se


En Husqvarna 2000 var en maskin som medförde en liten revolution i hemmet. Den var konstruerad för att kunna sy mönstersömmar. Fyra olika små kassetter kunde bytas ut på baksidan av maskinen, varje kassett kunde kombineras med symaskinens inställningar och kunde sy sexton olika sömmar förutom nyttosömmar.  
Även symaskiner designas för att följa modertrender. Vissa år ska det vara en ljus maskin andra är det pastell som gäller. Under 1800-talet när symaskinen och dess teknik var under utveckling var symaskinerna svarta med gulddekorationer. Inlägg av pärlemor förekom också.

 Jubileumsmaskin, Singer 160 år. Bild: Sandvikens Symaskinsbutik

Numera är det inte lika många som använder symaskin till vardagsbehov men de som syr har desto mer och fler valmöjligheter. Det räcker inte att kunna sy raksöm och sicksack eller knapphål. Nu kan investera i en maskin som, med hjälp av datorprogram, syr figurer eller stora monogram. Det går till och med att koppla upp symaskinen på nätet och köpa/välja bilder som sedan plockas ner via maskinens datorsystem och sys i maskinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar