måndag 16 januari 2012

Harris Tweed, tygernas champagne!


harris tweed, herringbone tweed, plain tweeds, keepers tweeds, Haggarts tweeds, isle of harris tweeds, tweed cloth
Bild: Harris Tweed

Bland några av de små öarna i Hebiderna, utanför Skottland vävs de mest exklusiva tweedtyger man kan tänka sig. Fåren bjuder på ullen, naturen ljung, lavar och blommor på färgerna.


I detta keltiska ölanskap, cirka 80 kilometer utanför nordvästra Skottland, hittar man en lång dubbelö. Den ena heter Lewis och den andra Harris. Befolkningen är inte stor, färre än 20 000, och större delen av dem talar fortfarande gaeliska. 
Här har man utvecklat den unika Harristweeden, det värdefullaste av alla ylletyger.För att producera en kvalitativt god fårull behövs det ullfår, med extra långa ullfibrer. De finns i mängd och kallas Black Headed Sheep eller Svarthuvuden.
Förr i tiden gick man hem till varandra för att trampa tyget, liknande man i de euopeiska vindistrikten hjälptes åt att trampa druvor till vin. Färgerna till tyget gjordes med naturens skafferi. Det var bland andra blåbär, saffran, sot och lava.


Bild: harristweedshop

Redan de romerska legionerna slogs mot vilda skotska krigare klädda i mantlar av tweed, vävda av kelter på Hebriderna. Ända sedan denna tid har Harris Tweed vävt dessa tyger för inhemskt bruk.
I början av 1800-talet köpte hertigen av Dunmore hela skärgården av klanen McLeod. Harris Tweed spreds utanför öns gränser och har sedan dess blivit nästan oumbärligt för många britter.
Harris Tweed utmäks för att vara ett handvävt tyg som vävts och spunnits för hand. Som garanti för att tyget är ett äkta Harris Tweedtyg finns en ettikett med symboler av Maltakorset och globen tillhörande hertigen av Dunmore.
Reglerna för definitionen av äkta infördes 1993 och övervakas av Harris Tweed Authority.Reglerna säger att ett tyg från Harris Tweed måste vara tillverkat av ren ny ull (woolmark) och klippt och spunnet på öarna. Dessutom krävs att tyget ska vara vävt hemma hos en vävare på de Yttre Hebriderna i Skottland. När detta är uppfyllt lämnas varan för slutfinish. När tyget är kontrollerat meter efter meter stämplas det som autentiskt. Om kontrollanten inte är nöjd kan tyget skickas tillbaka till vävaren.


File:Harris Tweeds.jpg
Bild: Nike

År 2004 använde företaget Nike tyger från Harris Tweed för att få en känsla av retro när de lanserade sina nya modeller. Nike beställde tiotusen meter tyg från öarna som de sedan använt till olika modeller.


Traditional ~ Wool Jumpers
Bild: Harris Tweed and knitwear

Andra produkter som tillverkas i Harris Tweeds tyger och ull är tröjor stickade i aranmönster samt väskor och damhattar.  För den som vill sticka själv finns det garn att köpa i härvor om 450 gram.


Bild: Harris Tweed and knitwearBild: Harris Tweed and knitwear
 Harris Tweed har kallats tygernas Champagne!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar