tisdag 13 december 2011

Huvudbonad som prydnad och skydd!

Isis och drottning Nefertiti. Isis, gudinnan, bär solklotet på huvudet.

Huvudbonaden/hatten har både en skyddande och prydande funktion. Med den kan man avslöja mycket om sig själv utan att säga något, som status, religion och politisk tillhörighet, ibland även sin nationalitet.

Cherokeeindian

 De amerikanska indianerna prydde sig med fågelfjädrar för att antyda sin snabbhet.
Under antiken bar man oftast praktiska huvudbonader men krigshjälmen som männen bar skulle samtidigt symbolisera manlighet.
Under medeltiden började man ge hatten olika form och den blev ett lyxföremål för många, med exklusiva dekorationer som päls, fjädrar och diamanter.


Huvudbonaderna har varierat efter mode och tidsanda. Under 1200-talet bar de tyska kvinnorna gebende, ett linneband som var lindat under haka och över huvud och dessutom hade de ett pannband av stärkt linne. Över detta sattes det en schapel eller uddig krona.


Ibland döpte man ett plagg efter den som introducerat eller länge burit något sådant. Maria Stuart bar sedan ungdomstiden en hätta som kom att kallas Stuarthätta.


Bild från 1911

En annan variant av huvudbonad var damhatten med pleureuse som var modern i 1900-talets böjan.  Pleureuse var en garnering på hatten av hopfästade och krusade strutsplymer.


Bild: en.wikipedia.org

Modetrender kommer och går. Under 1500-talets andra hälft blir toquen modern. Det är en brättlös barett med en rynkad kulle som sedan återkommer i modet i dammodet flera gånger.

Jakobinmössa

Under franska revolutionen visade fransmännen sitt politiska ställningstagande genom att bära frihetssymbolen jakobinmössa.
 En toppmössa med framåt nedhängande topp som begagnades redan under antiken av grekerna i Mindre Asien.

Öppningen av Royal Ascot 1909

Under åren omking 1900 krävde etiketten att en dam inte lämnade huset utan att bära hatt. Modisterna hade fullt upp med att skapa unika hattar som helst skulle spegla bärarinnans välstånd. Hattarna var ofta stora och prydda med diverse fjädrar, band och blommor. Vid denna tid var det också populärt med turban. Dessa dekorerades gärna med orientaliska detaljer.

Damhatt omkring 1920. Bild: Nordiska museet

Under frihetstiden kallade man de två politiska partierna i Sverige för hattar och mössor. De satt växelvis vid makten i Sverige mellan åren 1738 och 1772.
Vilket parti som stod på adelns sida och vilka som stödde arbetarna hör man på namnen.

Bild: Barbro Sändh, Anbytarforum

Alla hade inte hatt men gjorde sig fina ändå.

2 kommentarer:

  1. Jakobinmössan påminner ju om en tomteluva. Egentligen roligt med hattmode, borde ju ha på sig något på skallen oftare.

    SvaraRadera
  2. Hej Maria.

    Det där med huvudbonad säger en del om bäraren. Numera är det mer mössor än hatt.
    Själv är jag en av de få hattbärarna. Det roliga är att vi hattbärare hejar på varandra utan att veta vem vi hejar på. Ett slags tyst systerskap.

    SvaraRadera