tisdag 6 december 2011

Haute Couture, modets vägvisare!

 

Mode  är mycket mer än mode. Det är en spegling av ett samhälle och dess värderingar.
Alla föds vi nakna och blir snabbt påklädda med passande kläder för skydd mot värme eller kyla. Om det bara var skydd det handlade om skulle saken vara klar men vi människor vill också smycka oss. Göra oss fina och ibland kanske visa vår status.
Vi vill synas. Inte sticka ut så mycket att det blir konstigt eller visar ett avståndstagande från den etniska gruppen utan snarare visa att att just jag ligger i framkant. Jag hänger med.

Haute couture 1920

Ända in på 1800-talet fanns det föreskrifter om vem som hade status nog att få lov att klä sig i vissa material. Detta var ett sätt att påvisa de sociala skillnadena mellan olika samhällsklasser. Den som bröt mot dessa föreskrifter kunde straffas (även om straffet sällan verkställdes).


Parismodet 1940
Påverkat av nazisternas ockupation av Frankrike

Haute couture, den höga skräddarkonsten, uppstod på 1800-talet och var länge nästan liktydigt med mode. Numera är haute coutue inte lika viktig för modebranschen men är ändå dess "ansikte" utåt mot den stora massan. Det är istället prêt-`a-porter som är det mest inkomstgivande.

Den som inte hade ekonomiska möjligheter att köpa prêt-`a-porter
kunde köpa mönster och skapa eget.

Prêt-`a-porter innbär att modeskaparna har ritat kläderna som är anpassade för textilindustrin och sys upp och distribueras i stora mängder och därmed är relativt överkomliga i pris för en stor kundkrets.
Man kan säga att prêt-à-porter är den lyxbetonade grenen av konfektion. 
Designers som arbetar inom prêt-à-porter är bl.a. Donna Karan, Calvin Klein och Vivienne Westwood.
Haute couture 1980 , modehuset Givenchy.
Modet följer sina egna lagar och är en balans mellan konst och konsumtion.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar