torsdag 1 december 2011

Finn och återvinn!

Bild: Viccan.se

Allt måste inte vara nytt!
Det kan vara riktigt roligt att ta sig an något gammalt och försöka göra något nytt av det.
Det finns så mycket som går att återvinna. Olika material kan ges en ny skepnad och därmed få en få en helt annan funktion. Av allt som kan återvinnas räcker det att kika in i den textila världen för att få en liten aning eller inspiration till nya saker eller produkter.

trasmattor
Bild:  Textil hemslöjd

Det vanliga och mest traditionella av återvinning är nog trasmattan. På sin tid samlade man gamla utslitna kläder i korgen och sakta men säker när utesysslorna minskade i mängd och när vintern kom var det dags att sätta upp vävstolen och skapa nytt av gammalt.

Bild: Åke Nilsson, tidningen Hemslöjden

Det var inte bara trasmattor som skulle vävas. Gamla nötta kläder med slitna fläckar eller kanter skulle restaureras eller sys om till något annat, eller kanske bara lagas.
Skulle vuxenrockens isärsprättade delar räcka till en ny jacka till något av barnen? Kanske om man vände och vred tillräckligt på delarna.


Bild: Kiiromi.se

Numera finns det åtskilliga loppis där man kan fynda det mesta, även tyger. Gamla saker skänks eller säljs på olika sajter. Ibland kan det vara modellen på ett klädesplagg som känns ute men materialet är fullständigt OK och ibland kan det vara något annat.
Så härligt att hitta ett spännade tyg till en liten peng och våga komma loss, låta fantasin flöda utan några krav.
Varför inte göra som Maria Westerberg. Hon fick 40 personer att skänka sin T-shirt till sitt stolprojekt. (Se länk nedan). Om man ska se det ur ett återvinningsprojekt så gäller det att T-shirtarna var gamla och slitna!Det är någa år sedan Doredo-trenden började men den är inte slut. Det finns fortfarande massor att göra och tillgången på material tycks aldrig sina.
På bloggfronten kan man se att det är populärt att sy nytt av retrotyger eller att sy om äldre plagg till helt andra saker.
För den som vill komma igång att skapa finns det ett flertal inspirerande bloggar. Några av bloggarna har dessutom butiker där de säljer sina alster.


Katt

Man tager vad man haver, sa Kajsa Warg. Visst är det så!
 Har man inga uttjänta plagg eller vill fynda på loppis så går det lika bra med någon skärva från det senast tappade porslinet. Eller varför inte göra något roligt med gamla kapsyler eller konservburkar.

2 kommentarer:

  1. Vilket bra inlägg, går finemang att låna min bild när du länkar!

    SvaraRadera
  2. vilken härlig blogg! Äntligen lite att läsa, inte bara bildporr :)

    SvaraRadera