torsdag 10 november 2011

Stilikonen Gunilla Pontén, alltid ung!


Bild: Svensk damtidning

Det är inte åldern som avgör om en människa är ung eller gammal. Gunilla Pontén, modeskapare och designer är yngre än någonsin.
Om någon har varit banbrytare så är det hon, modeskaparen som startade ungdomsmodet i Sverige. Själv säger hon att det var på 1800-talet men närmare bestämt var det 1949.
Som designer profilerade hon sig med nyskapande design med ett speciellt form- och färgspråk. Hon har gjort både dam, herr och barnkläder men också kläder till ett antal filmer. Hon har arbetat för ett flertal svenska klädföretag men också haft ett femtontal egna butiker i städer som New York och Lausanne.
År 2008 hade hon egna butiker i Stockholm och Lidingö.


Gunilla Pontén klädd i sin egen design, klänningen Bubblan.
Jaegers hovfoto, taget ur ”Tyg och otyg” av G. Pontén, 1993.

Vid sin presentation vid hovet på 1950-talet gjorde hon en mycket uppmärksammad entré i sin okonventionelt designade klänning, som ansågs chockerande.

När tiden kom ikapp
 blev modellen ett frimärke.

Klädintresset har alltid funnits där. Som liten hade hon många fina dockor som hon tidigt började rita och sy kläder till.
Vid tretton års ålder var det Lauren Bacall och Katharine Hepburn som var förebilderna. De bar skjortor och långbyxor vilket vid denna tid var en sensation!
Däremot är sportmodet  ingen favorit. Gå omkring med stora ryggsäckar och se mer eller mindre ut som kloner har hon ingen förståelse för. Dessutom är sportkläder både dyra och fula så det går inte att skylla modet på ekonomin.

Bild: Nordiska museet

Hon gillar är den typ av kläder som arkitekter gärna bär. De har en särskild stil, ofta svartklädda.
Svart är sensuellt, sexuellt, sorgligt,avskalat, tråkigt och samtidigt distinkt och grafiskt. Helt enkelt suveränt!
Onödiga dekorationer hör inte till hennes smak. Ska det dekoreras så är formen det intressanta, hur plagget är skuret. Det kan vara i asymmetriska former och spännande linjer.


1976. Bild: Designarkivet

2008 fick hon KTH:s stora pris för att ha skapat tonårsmodet och för att jag har en helt egen stil. När priset delades ut och pristalet hölls så jämfördes henns arbete med om hon varit kemist och skulle ha upptäckt molekylen.01
Bild: Gunilla Pontén kollektion 2011


 2003 belönades hon med Litteris et Artibusmedaljen.
Hon har skrivit  memoar­boken Tyg och otyg som kom ut 1993.
Hon har medverkat i boken Kvinnan mitt i livet 2003
Hon har medverkat i  Kärlek, lust, passion och romantik 2004.

Byxdress tidigt 60-tal.

Bild: Mats Landin
Nordiska museet.


”Livet är för kort för att se jävlig ut”, säger Gunilla Pontén –
Länkar:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar