onsdag 23 november 2011

Lapptäcken för samlare!


Amishfolkets lapptäcken är populärare än någonsin. Deras hantverk och lappteknik utstrålar enkelhet och lugn och med sparsmakad dekoration. Mönstret byggs upp med olika geometriska former och färgställningen är ofta en aning dunkel.


Amishfolken anser att nytt är bättre än gamalt. Gamla täcken symboliserar den tid som gått och representerar en tid då man hade långa familjekvällar och arbetade tillsammans. Denna inställning har medfört att amish har sålt de flesta av sina äldre täcken. Många av dessa äldre lapptäcken är inköpta av museer och privata samlare.
Från början var intresset för dessa täcken inte stort bland den övriga amerikanska befolkningen men när intresset kom igång steg intresset i snabb takt.
Det var inte förrän i mitten av förra århundradet som andra utanför amish blev intresserade. Under senare år har det hänt att presumtiva köpare stannat till oanmälda i amishsamhällen för att köpa täcken vilket inte alltid varit populärt då de inte vill bli störda. De amishkvinnor som öppnat butik på hemmaplan med sina nyproducerade täcken har då satt upp skyltar om öppettider och markerade att ingen försäljning sker på söndagar.


Amishkvinnorna började relativt sent, kring 1880, att sy lapptäcken. De tygester som var användbara till lappeknik fanns inte i tillräcklig mängd och färg och det tyg de behövde att komplettera med var allt för dyrt att köpa.
När industrialiseringen började ta fart påverkade detta bomullstillverkningen som rationaliserades och därmed sjönk priset. Detta medförde att amish fick större möjlighet till tyginköp och därmed steg intresset för tekniken, som ökade explosionsartat.
Amishtäcken har varit så populära och efterfrågade att även andra som inte tillhör amish, har sytt täcken i den dova färställning som känneteckenar amish. Täckena har sedan sålt som "äkta amish".
Kvinnorna utvecklade lapptekniken till en konst och de sydde sina täcken för att användas av familjen. De hade ingen tanke på att sälja sina arbeten. Lapptäckessömnaden blev ett sätt att hålla det sociala nätverket intakt. När unga flickor ansågs vara i lagom ålder introducerades de i konsten att sy och fångades samtidigt upp av de egna så att de inte fick andra intressen utanför "sin" grupp. 


 Enligt Nationalencyklopedin är amish [ei´miʃ eller ɑ:´miʃ] en etnoreligiös grupp av bönder i nordöstra USA. Cirka 150 000till antal  varav 75 % i Pennsylvania, Ohio och Indiana. De är organiserade i Old Order Amish Mennonite Church, vars religiösa doktrin härrör från den schweiziska anabaptistiska rörelsen, som tillkom under reformationen. Amishsekten grundades 1693–97 av Jakob Ammann.Bild: AmishhandquiltinInga kommentarer:

Skicka en kommentar