tisdag 1 november 2011

Lite strumphistoria!

Bild: Marias garnhändelser

Nu är det trendigt att sticka igen!
En teknik som är enkel och kräver få hjälpmedel. Två stickor och lite garn och sedan är det bara att sätta igång.
Stickningen har funnits länge. Ibland tvistar de lärde om när och var stickningen tillkom.
De första mönsterstickade barnsockorna har man funnit i koptiska gravar från 400-talet f.v.t. Man har även hittat fragment av vad som verkar vara stickning från 100-talet.
Därefter har stickkonsten glömts bort för att uppfinnas igen på 1200-talet. Under alla dessa år syddes strumporna av lin eller tunt läder.
Stickningen dyker i Europa först upp i Spanien, vilket är naturligt då Spanien vid denna tid var ockuperat av morerna, som förde med sig tekniken.
Under det spanska modets tid bar man mångfägade strumpbyxor. Tidigare, under medeltiden, hade man benlindor, tunna tygemsor som man lindade runt foten och benet.
Under 1500-talet blev det vanligt med handstickade stumpor i Spanien, som var den tidens motsvarighet inom modet som Paris är idag. Ofta var dessa strumpor prydda med färggranna kilar och inte alls så elastiska som moderna stickade plagg eftersom man valkade och ruggade de stickade plaggen. Renässansens strumpor var till exempel nästan alltid valkade och sedan formade på ett ben av trä.

 
 Strumpvävstol från 1723 Bild: Jan Olson Arbetsliv

Under sent 1500-tal byggdes den första strumpvävstolen som förändrade stickningstekniken och dess  ekonomiska roll. Stickmaskinerna kunde endast sticka flata stycken och strumporna fick därför sys ihop med en söm där bak.


När männens byxor blev knäkorta, under barocken och rokokon, bar man vita sidenstrumpor till dessa byxor.
Även fransmännen påverkade strumpmodet. Under Ludvig XIV:s  tid bar man ljusblå eller röda strumpor.


Målning av Francois Boucher


Madame Pompadour var förebild för de eleganta damerna och bar gärna spetsstrumpor.

Under 1800-talet bar mannen byxor som gick till ankeln. Därmed var behovet av långa exklusiva strumpor förbi. Nu var strumporna korta och anonyma.

 
Bild: Laba.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar