onsdag 5 oktober 2011

Göta Trägårdh urmoder för svensk mode- och textildesign!

Bild: Randiga tråden

Göta Trägårdh räknas som en av portalfigurerna i svensk mode- och textildesign. Efter sin utbildning på Tekniska Skolan i Stockholm började hon 1925 som modetecknare och redaktör för Bonniers Månadstidning.

Skiss klänningar 1950-tal
Hennes teckningar blev stilbildande och gav en mängd nya uppdrag, som att rita dekorer och kläder till ett flertal teaterföreställningar.
Hon samarbetade med arkitekten Gunnar Asplund inför utsmyckningen av Stockholmsutställningen år 1930, där hon bland annat fick i uppdrag att utforma uniformerna till personalen.

gota_monolog_ver3.jpg
 Textiltryck Monolog 1971
Bild: Beckmans Designhögskola
Tillsammans med Anders Beckman startade hon Beckmans designhögskola 1939 och verkade där som lärare i ämnen som mönsterkomposition och modeteckning samtidigt som hon arbetade som formgivare, modetecknare, stylist och kostymör.


Symphonie, textiltryck, Strömma
Bild: Randiga Tråden

1944 börade hon arbeta som konsult, formgivare och färgsättare för Gefle Ångväveri där hon hade ansvar för den stora produkten av ylletyger Och fortsatte sedan som konstnärlig ledare vid Stobo AB mellan åren 1954-64.
Vid utsällningen H55 i Helsingborg år 1955 ansvarade för klädvisningarna på utställningen Något år senare vann hon en dansk tapetmönstertävling.
Hon hann dessutom med att vara konstnärlig rådgivare vid Gamlestadens Fabriker mellan åren 1964 och 1975.
De sista fem åren av sitt liv var hon frilansdesigner vid Borås Wäfveri.


Skiss textiltryck Paradiso Strömma Sweden
Bild: Designarkivet

Göta Trägårdhs arv till designhistorien består i hennes i känsla för mönster. Hon låg i framkant med sin  design och tog gärna intryck av modernismens olika stilar. Med textilier som Rapid, Kaskad,  Cosmos och Japan är Göta hennes formgivning fortfarande en källa till inspiration för dagens formgivare.


Textiltryck Kaskad, Strömma Sweden


Göta Trägårdh född Hellström 1904-1984

Göta Trägårdh framför sitt mönster "Monolog" som producerades av Strömma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar