onsdag 21 september 2011

Hatten som statussymbol!

Bild: Fracklagret
Den höga hatten blev modern efter franska revolutionen och en tydlig symbol för det nya, kommande samhället. Så småningom, en bit in på artonhundratalet, blev hatten mer och mer allmän och användes av städernas borgare både till vardag och fest.
Även bönderna hade en hög hatt men de använde de till högtider som kyrkobesök och bröllop.


Bild: upplandia.se 
Den folkliga dräkten har alltid förändrats och utvecklats och påverkats av influenser från modedräkten. Vissa delar av allmogens dräkt har ibland bytts ut mot det nya. Den höga hatten är ett exempel.

Bild: Stockholmskällan

I gamla svartvita långfilmer är det vanligt att den uppklädde kavaljeren bär en hög hatt när han ska träffa sitt hjärtas dam.
Genom åren har den höga hattens status tydligt förändrats och numera ligger den nog mest i sin hattask för att inte bli allt för dammig.


Bild: Scanpix

 
Den typiska symbolen för en sotare var förr den höga hatten. Numera är det mer ändamålsenliga huvudbonader som gäller.


Bild: Livrustkammaren

Den höga hatten förkommer fortfarande i sammanhang där den ses som självklar och har kvar sin status, ett exempel är vid en doktorspromovering. Då är hatten ofta försedd med en kant med veckat tyg som gör den speciell för ändamålet.

Bild: Rikare Liv

Förr var käpp och hög hatt inte bara symbol för status utan ocks för pondus. Någon som har några års livserfarenhet och kunskap.
En klok man var det förstås, det var ju aldrig kvinnor som hade dessa symboler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar