onsdag 28 september 2011

Det är grönt!

Grönalger Bild: Tsunami Koi

Den gröna färgen är vårens och ungdomens färg. Den symboliserar det friska växandet och används i olika talesätt som att komma på grön kvist eller att ha gröna fingrar. Har man dessutom pengar som gräs så är det ännu bättre. Den som minns tillbaka i sitt liv kan uttrycka detta som " i min gröna ungdom". Däremot är det intte alls lika bra att vara en gröngöling vilket är en person utan livserfarenhet.
Grönt symboliserar tillväxt, harmoni, fräschör och fertilitet och står ibland också för stabilitet och uthållighet. Det gröna är det tillåtna och det säkra. Att "få grönt ljus" kan ha många innebörder t. ex. att att ha tillstånd till något. Grönt som signalfärg i trafiken betyder att det är säkert för fri passage.
I Sverige är nödutgångarnas skyltar färgsatta i en viss grön nyans. Dessutom ska utrustning för skydd och första hjälpen vara grönmarkerad.Centerpartiet och Miljöpartiet har valt den gröna färgen som sin partifärg. Här står det gröna som symbol för politiker med engagemang för natur och miljö.


Evangelisten Johannes
Bild från Kölnerdomen i Tyskland


I den kristna kyrka är den gröna färgen vårens, hoppets och uppståndelsens färg. På påskdagen byter prästen från en lila mässhake till en grön. Grönt är en neutral färg som användes då inget annat är föreskrivet i liturgin. Evangelisten Johannes bär ofta en grönfärgad mantel.
Grönt är också profeten Mohammeds och islams heliga färg och återfinns i flera av de muslimska ländernas flaggor. Det sägs att ingen rättrogen muslim använder denna gröna färg till mattor och kläder.


Bild: Wikipedia

En grön färg som kan ha dragning åt det bleka förknippas ibland med pengar och den amerikanska börsvärlden. Samtidigt som denna gröna färg sägs stå för ambition och snålhet men också avundsjuka.
Vem har inte hört uttycket "grön av avund".
Grön är en bra kamouflagefärg och används därför som uniformsfärg där den försvinner in i en grönskande miljö.

Bild: Harald Nyborg

Grönt är ambivalensens färg och har syboliserat ödet samtidigt som grönt betraktats som olycksbringande och förknippats med det onda. Den har rymt både hopp och lycka samtidigt som förtvivlan och otur. Det förklarar varför spelbord för biljard och kortspel sedan 1500-talet har haft denna färg.

Kandinsky skriver att " absolut grönt är den mest vilsamma färg som finns. Den rör sig inte i någon riktning och har heller inga bitoner av glädje och sorg, inte av några lidelser över huvudtaget.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar