torsdag 1 september 2011

Dandyn, finns han fortfarande?


Dandyn har funnits ett tag. Han kom till på 1700-talet i London och Paris. I slutet av 1700-talet var det dandyn som gav tonen för det gällande modet. I hans klädedräkt ingick den svarta fracken och cylinderhatten.

Karikatyr av  Brummell, 1805, målad av Richard Dighton

Den förste dandyn var George Bryan Brummell som var god vän med prinsen av Wales, kung Georg IV. Beau Brummell ansågs ha en elegans och en ofelbar smak.
I London var dandyn oftast en man från medelklassen som försökte visa omgivning att han tillhörde aristokratin, detta genom att uppvisa sin klädstil och elegans. En viss överdrivenhet i klädstilen och i det personliga uppförandet var typiskt för en dandy.
En snobb med andra ord.

Oscar Wilde

En annan känd dandy var den irländske författaren Oscar Wilde.

En genuin dandy karakteriserades av många negativa adjektiv. Några av dem är kallblodig, hövlig och kall. Andra är sarkastisk och ironisk. En dandy har givetvis också god smak och elegans.


Dandyn är en person som med integritet vill uttrycka sig genom sina kläder.  Stilen kan vara lågmäld, färgstark, konservativ eller nytänkande. Alla detaljer är viktiga för att helheten ska ge bästa intryck.

Den döende dandyn, Nils von Dardel, Moderna museet.

Bild: Uppklädd by Eneroth

Finns dandyn fortfarande.
Ja, åtminstone om man ska se till det yttre d.v.s. kläderna. Det finns åtskilliga företag som säljer exklusiva herrkläder med det lilla extra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar