tisdag 26 juli 2011

Vem vill inte ha en PH 5?

Bild: Lauritz.com

Att skapa den perfekta lampan som inte bländar, är en uppgift som man inte löser på ett ögonblick.
Poul Henningsen hade bestämt sig, det skulle gå. I nästan två år kämpade han med olika idéer, tills han en dag nästan hade gett upp.
En dag, 1925, satt han och skissade, den upp och nervända tallriken med en liten skål under och en annan skål överst.
Så var det gjort!
Designklassikern PH5 var skapad.
En lampa som inte bländade men som, det skulle visa sig, hade sina brister.
En sådan var de vackra glasskärmarna, de hade en tendens att gå sönder när lampans alla ­delar skulle demonteras för byte av glödlampa eller rengöring.
1928 tog Poul Henningsen sig an uppgiften att förbättra lampan. Den nya  PH 5 var helt i plåt och bestod av två delar som var lätta att ta isär.
Poul Henningsen färgteorier om dygnetas skiftande färgen i rumsmiljön omsattes i en inre rödmålad kon och en liten blå reflektor, som tillsammans skapade ett varmare ljus.
Lamporna tillverkades i en dansk fabrik, Louis Poulsen och görs så fortfarande. Det inns många modeller och storlekar och Poul Henningsens lampor är ännu i dag ryggraden i den danska fabriken.
I  var en stor och stridbar kulturpersonlighet i Danmark. Han skrev kabarétexter och var sexuellt och politilskt frispråkig.
Han var inspirerad av kommunismen och stor motståndare till klasskillnader. Detta kom även till uttryck i hans design, som var tänkt som industriproduktion, vilket skulle göra hans produkter, ex. PH5, billiga att producera och tillgängliga för den breda befolkningen.

De flesta av hans lampor är i dag knappast var mans egendom utan eftertraktade samlarobjekt med stort prestigevärde - förutom PH5-lampan. Namnet på PH5 är kort och koncist och uppstod på grund av PH5 lampans diameter på 50 cm.
1943 flydde han undan nazisterna genom att ro över Öesund tillsammans med en annan stor designer, Arne Jacobsen, som det finns anledning att återkomma till.
PH5 lampor finns i många färger, även om den oftast är lackerad i en vitaktig ton. Men ljungfärgad, röd och blå är andra färger som förekommer.

Bild:Proforma


Poul Henningsen lär ha sagt:
 "Det är människans uppgift att ”spänna en bro av konstgjort ljus mellan afton och morgon”.

1 kommentar:

  1. Jeg ved ikke, om jeg skal købe en ph lampe kopi eller en original, fandt jeg mere information om dette websted, men jeg er stadig nore sikker

    SvaraRadera