lördag 16 juli 2011

Bahytten och tanterna!



Vi är många som läst och tittat på bilderna i Elsa Beskows böcker om Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. De var alltid så påklädda med hatt och allt, även om det var sommar. Hatten dolde det mesta och de personliga anletsdragen var svåra att se.
Det var bahytten som dolde.
Dennna mjuka huvudbonad för kvinnor i form av en hätta med ett brett brätte som inramar eller döljer ansiktet.
Sidenbahytt 1830-tal



Bahytten blev modern i början på 1800-talet och modet höll i sig en bit in på 1860-talet. En del bahytter hade en extra stor skärm så att man inte kunde se ansiktet om man såg kvinnan från sidan. Skärmen var som skygglappar och kallades därför "kyss mig om du kan" hatt.





Under de år som bahytten var populär anpassade man materialet efter ekonomiska möjligheter. På landsbygden  var det inte ovanligt att bahytten var tillverkad av halm.




Bild: Bloggblad

Frälsningsarmen skapdes som organisation under 1800-talet och tog till sig de attribut som var populära för sin tid,  exempel är modet och musiken. Detta för att folk i allmänhet skulle känna igen sig. Det var därför naturligt att kvinnorna hade en bahytt som huvudbonad. Ett attribut som f.ö. stannade kvar i deras däkt förbi andra halvan av 1900-talet.


I tv-serien "Lilla huset på prärien"  har kvinnorna ofta en bahytt som huvudbonad. Bahytten kallades ibland också för "Kråka".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar