torsdag 16 juni 2011

Den frivola tekniken frivolitet!

Bild: Wikipedia


Ordet frivolitet, kommer från franskan och betyder lättsinnig.
I Svensk ordbok finns ett liknande ord  frivolt som betyder yttrande el. frivol handling.
Slår man upp ordet i  Nationalencyklopedin står det frivolt, betyder bl.a. volt, kullerbytta}: bakåtvolt; frivolt; ord som förekommer inom simning och friidrott.
Kanske är det vad frivolitet är, en kullerbytta, fast med tråd.

Bild: National gallery, London


Varifrån tekniken kommer vet man inte men en trolig gissning är Orienten där tekniken fortfarande utförs arbeten i frivolitet.
Ludvig XV:s dotter mademe Adelaide och den engelska drottningen Charlotte är två av alla de kvinnor av hög rang som låtit sig porträtteras med frivolitetsskytteln i handen.
Konstigt nog finns det inte många porträtt där kvinnor är avbildade med ett färdigt eller åtminstone nästan färdigt frivolitetsarbete.


Bild: Arvika Nyheter


Tekniken tros härstamma från 1600-talet och används för att tillverka spetsar som kragar, brudkronor, näsdukar och små dukar.

Att slå frivoliteter tar mycket tid men ett fåtal verktyg, en bra skyttel och en virknål är allt. På äldre målningar kan man se att skyttelns storlek kan vara upp emot 20 cm och att handställningen var annorlunda vilket tyder på att tekniken utvecklats och förändrats.Tekniskt hör frivolitet till samma grupp som makramé, pinnspets och filé och är inte avsedd för att skapa bilder eller figurer.
Systemet bygger på ett antal ringar och bågar som kombineras. knuten är en dubbelknut och består en vänsterknut och en högerknut.
Den som är kunnig ritar sitt eget mönster och arbetar med flera skyttlar på en gång.
Många tror att tekniken är förlegad och nästan utdöd men så är inte fallet. Kurser och nya böcker gör att tekniken utvecklas får nya impulser.


Bild: Syfröken blogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar