torsdag 27 januari 2011

Huvudsaken!

Drottning Nefertitis byst. Nya riket 1370 f.v.t.
Statsmuseet Berlin

Det är lätt att tänka sig att en huvudbonad enbart bärs av praktiska orsaker, som väder och vind eller skydd mot solen men många är de huvudbonader som tillkommit för att visa status eller tillhörighet.


Bild: Country Data

Agrar- och herdefolk i varmare länder har ofta en enklare huvudbonad som skyddar mot sol och värme.

Ordet sombra betyder skugga och en sombrero är en typ av hatt från Mexiko som ge skugga.
 Den är lätt att känna igen med sin höga kulle och sitt vida brätte.

Tanagrafigur på Altes Museum Berlin
 cirka 325-300 f.Kr.

Den forna grekiska kvinnan bar en typisk huvudbonad uppe på hjässan. Den lilla runda hatten kallas petasos och är ett skydd mot solen.


Porträtt föreställande äldre dam iförd svart huvuddok
Giacomo Ceruti  1698-1767 Italien

 Nunnedräktens huvuddok är en rest från modedräkten. Huvuddoket var en gång i tiden ett plagg som var mera allmänt. På äldre målningar har jungfru Maria ofta ett dok på sitt huvud.



Krigiska stammar och jägarstammar lade stor vikt vid uppmärksamheten av huvudbonaden som ofta hade en både skyddande och prydande funktion. De amerikanska indianerna prydde sig med fågelfjädrar för att antyda snabbhet.


Thrakisk hjälm

Under antiken var huvudbonaderna oftast praktiska. Krigshjälmen var ett undantag, den skulle skydda både mot fiende och symbolisera manlighet.


 Jan van Eyck 1434 Detalj av målning

Under medeltiden blev hatten ett prydnads- och lyxföremål och förblev så under flera århundraden. Man prydde hatten efter ekonomiska möjligheter som päls, fjädrar och band. De allra rikaste hade pärlor och diamanter i hatten.


Ludwig XIV av Frankrike
Numera är det inte så vanligt med huvudbonad eller hatt, förutom mössa. Det sägs att hatten försvann ur modebilden med president Kennedy eftersom han ofta var barhuvad. Kanske spred han detta mode omedvetet, precis som den franske kungen Ludvig XIV under 1600-talet.
När  Ludwig XIV, blev tunnhårig trädde han en peruk på sitt huvud. Adeln ville vara som kungen och började också använda peruk, oavsett om de var tunnhåriga eller ej.
Så var ett nytt mode skapat!





1 kommentar:

  1. Hm. Och jag var inte långt ifrån att bli påkörd av en nunna i huvudduk i en gammal Volvo häromdagen. Hm.

    SvaraRadera