torsdag 30 december 2010

Katja Geiger- titel modeskapare!


Katja Geiger beskriver hur hon som ung upplevde det franska klädmodet. med ett ord kan det uttryckas "begränsande".
Katja Geiger har hunnit bli 90 år så det ä tt tag sedan hon var ung. Redan i början av 1940-talet ansåg hon  hon att  klädmodet krävde att en dam var tvungen att öra sig på ett särskilt sätt och att korsa benen rätt när man satt på en stol. Hon ansåg också att modet stod i skarp kontrast till den tidens heminredning, de möbler och den arkitektur som hyllades.


Hon ville skapa kläder som man kunde röra sig fritt i eller som hon sa i en intervju ”som gjorde att man kunde slänga sig ned i en Bruno Mathsson-stol utan att behöva tänka på hur ’kvinnligt korrekt’ man satt, bara känna sig ledig och bekväm”.
Detta var början på hennes skapelser i jerseytrikå. hon använde en trikå som kallades 3T-jersey vilket stod för tvätta-torka-ta på.
Materialet hade fantastiska egenskaper och var krympfri, skrynkelhärdig och lätt att tvätta.
Katja of Sweden ville att hennes design och det lättsköta materialet skulle bidra till kvinnans frigörelse.
Kläderna hon skapade var tänkta att vara som en andra hud. Hon var övertygad om att både gördlar och bysthållare, som det hette på den tiden, skulle försvinna för alltid.
Behån har överlevt men gördeln är borta.Katja Geiger växte upp i Ekeby och Landskrona i Skåne. Efter studier på Konstfack och Beckmans i Stockholm åkte hon på 1940-talet till New York för att gå på designskola för att sedan där presentera sin första klädkollektion 1949. Det blev starten på hennes långa och omvälvande karriär inom mode, design och heminredning under namnet Katja of Sweden. Enkla, bekväma och lättskötta kläder, ofta i djärva mönster och starka färger, kom att bli hennes kännetecken.Två olika karriärer har hon hunnit göra i USA. Först en som kläddesigner och sedan, efter att ha bott i Sverige ett antal år, flyttade hon återigen till USA där hon blev välkänd som heminredare.

Tillsammans med maken Rod Geiger startade hon, 1954, företaget; "Katja of Sweden" som kom att bli ett framgångsrikt företag inom svensk mode- och konfektionsindustri och från 1957 formgav hon skor för Gyllne Gripen i Malmö.Utmärkande för Katja of Sweden-produkterna var en raffinerad enkelhet, i linje med den skandinaviska formkulturen. Inspiration hämtades från olika håll, till exempel från svensk folkkonst och etniska textilier. Hon inledde ett framgångsrikt samarbete med tidens nyskapande unga konstnärer inom textil formgivning, bland andra Sven Fristedt, Carl Johan De Geer och Hans Krondahl.
 Kollektionerna möttes med stor entusiasm av såväl press som kundkrets både i Europa och USA där hon  nådde stora framgångar.Länk till svtplay öppet arkiv om Katjas kläder
ca 2 min
http://svtplay.se/v/1435236/katja_of_sweden-visning_i_paris_1966
 
 

Katja of Sweden
Författare: Katja Geiger, Lars Åhlander
ISBN 9789175041537 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar