onsdag 10 november 2010

Artemisia Gentileschi, barockens och dramatikens konstnär!


Självporträtt
Artemisia Gentileschi är en konstnär som gått till historien trots att hon är kvinna. Det betyder att hon var minst lika bra om inte bättre än sina manliga kollegor.

Artemisia föddes i 1591 i Rom och levde hela sitt liv i Italien till sin död 1653 i Neapel.
Hon utbildades inom måleriet av sin kände far Orazio Gentileschi och det var inte förrän i vuxen ålder som hon lärde sig läsa och skriva.

Judith and her Maidservant (1613-14) Olja på duk, 
Palazzo Pitti, Florens, Italien

Hennes far var en efterföjare till konstnären Caravaggio och det var på så vis hon kom i kontakt med barockens dramatik och uttryck som är typisk för hennes målningar. Vid endast sjutton års ålder stod hon själv modell för sin första version av Susanna i badet.
Artemisia var också elev hos konstnären Agostino Tassi. När hon var nitton år gammal blev hon våldtagen av Tassi. Detta resulterade i en sju månaders lång rättegång. Under rättegången fick hon utstå anklagelser om promiskuitet. Hon utsattes för ingående gynekologiska undersökningar och tortyr där bl. a. tumskruvar användes. Allt för att man skulle försäkra sig om att hon talade sanning. Tassi blev slutligen dömd för våldtäkt och fick ett års fängeslestraff.
Under denna svåra tid målade hon ett av sina mest berömda verk: Judit dödar Holofernes.


Cleopatra
Några år senare flyttade hon tillbaka till Rom där hon arbetade separat från sin make, konstnären. De bodde och arbetade där några år innan de flyttade vidare till Neapel.

Hon gifte sig och flyttade till Florens 1614, där deras dotter Prudentia föddes.
Hon hade ett nära samarbete med stadens konstakademi och firade stora framgångar. Hon kom som första kvinna in i Florens Accademia del disegno med sin mecenat Cosimo II de'Medici som understödjare år 1616.

Artemisia Gentileschi, Maria Magdalena 1616, Olja på duk.
Palazzo Pitti,  Florens, Italien

Under en kort tid var hon verksam vid Karl I:s hov i England men återvände år 1642 till Neapel när inbördeskriget bröt ut.


Artemisia Gentileschi, Judith dödarHolofernes 1611-12Olja på duk.
Museo Nazionale di Capodimonte, Neapel, Italien

I den bloddrypande målningen Judit dödar Holofernes utnyttjar Gentileschi chiaroscuro
 ( betecknar inom måleriet användningen av ljus och skugga i en målning)  för att nå ett dramatiskt uttryck. Den judiska hjältinnan Judit håller sin kropp så långt bort från det sprutande blodet som möjligt, medan hon långsamt och med berått mod skär huvudet av Holofernes. Motivet hade ofta avbildats, ibland som en allegori över tyrannmord.
 Artemisia Gentileschi, Minerva 1640
Olja på duk, 131 x 103 cm, Uffizierna , Florens, Italien
 
  
Artemisia Gentilischi levde mellan 1593-ca 1652

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar