söndag 5 september 2010

Se rött!

Rött är den färg hjärnan registrerar snabbast av alla färger - det tar bara 0,02 sekunder

Röd, en färg som har sin egen symbolik i olika kulturer och samhällsklasser.
Demokitos från Efesos skildar på 500-talet f. Kr. hur klädprakten var i de olika joniska städerna. En av de vanliga färgerna var den röda.
Olika röda färger fick man från kermessköldlusen och  krappväxten, där krappen var den vanligaste. Med krappen kunde man få fram många olika nyanser, allt ifrån orange till mustiga brunröda toner. Material som var tacksamma att färga var ull och silke som tog upp åtskilligt av pigmentet och därmed fick en klar färg.

De gamla grekerna ansåg att den röda färgen var agressiv och därför fick det krigande manskapet gärna ha röd färg på sina tunikor. Dessutom var det krigsgudens färg.


Liberty Leading the People (28th July 1830) 1830
Olja på duk, 260 x 325 cm Eugène Delacroix, Louvren, Paris

I politiska sammanhang har rött varit och är en kampfärg och även kommunismens och socialismens färg. 

De romerska kejsarna visade sin makt genom att ha kläder färgade i purpur, en färg som symboliserade levrat blod. Detta fick kejsaren att göra sig själv till symbol för det mäktiga romerska imperiet, som en vandrande triumfbåge.

Burgunds flagga

Vid hovet i Burgund kunde man utläsa en kvinnas rang utifrån färgen på hennes kläder. De förnämsta damerna klädde sig i klara rena färger, som scharlakansrött och purpurrött. Den röda färgen fanns också i flaggan.

Japan har valt att ha den röda cirkeln i mitten av sin flagga och låta den symbolisera solen.


Rött är en festfärg.

En gång om året är det Oscarsgala. Då går kändisarna i på "den röda mattan".  Symboliken är tydlig, det är speciellt inbjudna  filmstjärnor som får gå på mattan medan värlspressen står redo vid sidan om för att knäppa bilder på stjärnorna.

Skåderspelerskan Amy Adams vid Oscasgalan

Som färg på klädesplagg anses rött vara mycket sensuellt och sexigt.


Inom teatern har man använt den röda färgen för att symbilosera jägarens roll. Han, för det var oftast en han, bar en röd schal rullad över vänstra armen.
Numera har jägaren en röd/orange detalj på hatten för att synas tydligt i skogen.Vallmoblom, 1873 Claude Monet,  Musée d'Orsay, Paris.
Röda blommor mot en grön bakgrund. Båda är grundfärger och dessutom komplementfärger. Det gör att de förstärker varandra och blir ännu klarare och tydligare.Den röda färgen förknippas ofta med fara eller varning. En röd punkt på vattenkanen tolkar de flesta som varmt vatten.
 
 
 Rött används i trafiksignaler. Rött ljus innebär "stanna".


I uppslagsboken srår det att ordet röd kommer från det fornnordiska rauðr.
Detta har har sin rot i det urindoeuropeiska ordet *reudʰ-ó- med motsvarigheter i latin ruber, grekiska ἐρυθρός (eruthros) sanskrit रुधिर (rudhira).
 Det ryska ordet rdet',  betyder rodna. I svenskan kan man säga "röd som en pion" och menar därmed att rodna.


Röd, röd är kärleken!

1 kommentar:

  1. Hej! Hittade till din intressanta blogg när jag var inne hos 70% foto och skulle gissa på bildgåtan! Dom ämnena du skriver om intresserar mej också! Återvänder gärna hit igen! Trevlig kväll!

    SvaraRadera