onsdag 22 september 2010

Judith Leyster, försvunnen och återfunnen!Självporträtt Judith Leyster, ca 1635
National Gallery of Art, Washington, USA

Judith Leyster var en framgångsrik kvinna och var en av de två kvinnliga medlemmarna i Haarlems skrå för konstnärer. Hon var nederländsk genre- och porträttmålare och hade sin atelje och sina elever i Haarlem.
Hennes självständighet anses till stor del bero på att fadern, som var skräddare, gick i konkurs när Judith var femton år. Det fanns många barn i familjen och Judith var nummer åtta. Till familjens försörjning behövdes alla krafter och Judith gjorde sin insats genom att måla.
Man vet inte så mycket om hennes första åren efter faderns konkurs men man vet att hon var omnämd i en bok om Haarlems kultur redan som artonåring.


Carousing Couple, Judith Leyster, 1630
 Louvren, Paris, Frankrike

Judith Leyster målade gärna människor som underhöll sig själva eller andra. Det var motiv som var populära bland borgarna vid denna tid och den samhällsklass som hade möjloghet att köpa hennes målningar.


Flöjtspelande gosse, Judith Leyster c. 1635
Nationalmuseum, Stockholm

Under årens lopp föll Judith Leysters konstnärsskap fullständig i glömska. Hennes målningar påminde i motivval och penselföring om Frans Hals och  tillskrevs i regel honom.
Ett av hennes främsta arbeten anses vara  målningen Flöjtspelande gosse som finns på Nationalmuseum i Stockholm.
Det har tidigare varit tillskrivet Frans Hals och senare Jan de Bray.


Frieriet,  Judith Leyster, 1631
Mauritshuis, Haag, Nederländerna

I målningen Frieriet skildrar Leyster hur en kvinna struntar i sin "friare" och hans ovälkomna uppvaktning och avvisar hans, med mynt fyllda, framsträckta hand.


Serenade Judith Leyster, 1629
Rijksmuseum, Amsterdam, Nederländerna

Henns målnngar såldes som arbeten av den store mästaren ända till en konsthistoriker i slutet av 1800-talet lyckades dechiffrera hennes tidigare olösta monogram. Hon signerade sina målningar med ett J och ett L med en stjärna, Leyster betyder "ledstjärna".
Hon anses vara influerad av konstnären Frans Hals och brodern, konstnären Dirck.

 
Jolly Toper, Judith Leyster, 1629
Frans Halsmuseum, Haarlem, Nederländerna
 
Mest produktiv var Judith Leyster under några år innan hon gifte sig år 1636.  Därefter tog hon mest hand om hushållet och barnen (minst fem), när hon inte assisterade sin man Jan Miense Molenaer som var konstnär.

Judith Leyster föddes 1609 i Haarlem och dog 1660 i Heemstede, Nederländerna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar