måndag 2 augusti 2010

Varje tid har sin frisyr!


Porträtt av Thomas Gainsborough
1779-1781

Rakt eller lockigt, kort eller långt, ljust eller mörkt. Både män och kvinnor har genom årtusenden ägnat intresse åt frisyren. De gamla assyierna, perserna och egyptierna hade alla på olika sätt magnifika frisyer. Om inte det egna håret räckte till så gick det bra att sätta in lösa lockat som sattes fast med band.
Under 1700-talet nådde frisyrerna sin höjdpunkt. man tog hjälp av stålställningar, blommor, peruker och spetsar, ja allt man kunde komma på för att frisyren skulle bli så fin som möjligt.


Detalj av a Primavera c 1482, Sandro Boticelli

Under renässansen var frisyrerna dekorerade med flätor och knutar och med smycken och blommor.
Redan under antiken kände man till hur hårfärgningen skulle gå till. Kvinnorna i det antika Rom ville gärna ha blont hår, något som de sett hos de germanska kvinnorna som tagits till fånga. Renässanskvinnorna ville gärna ha blont hår och satt därför gärna i solen. Om inte det hjälpte så tog man till en del mixturer.

Porträtt av Mariana av Österrike, Spansk drottning
Diego Velasquez 1655-57


En stor och pompös frisyr som passar till de pompösa kläder som var moderna vid denna tid. I håret har hon smycken och fjädrar.



Vid slutet av 1700-talet kunde man få tips på nya frisyrer genom att läsa modetindningar. Frisyrenena skulle verka ståtligare genom att man satte in fjädrar, blommor och band som dekoration. Eftersom det fortfarande var populärt med blont hår så pudrade man det gärna och mycket med ris- och vetemjöl.



David, Jacques-Louis 1798-1799
Porträtt av Madame Raymond de Verninac

  Vid 1800-talets början hade man tröttnat på de stora vidlytiga frisyrerna och den naturliga looken med den egna hårfärgen blev populär.


Kring 1830-talet blev det populärt med kammar av olika slag i håret och med dem kunde man göra stora och fantasifulla frisyrer.

Porträtt målat 1926

Avantgardisterna var först med att klippa håret kort, kring 1920,  sedan följde andra efter.

 
Hårets historia:
http://www.shenet.se/ravaror/harhistoria.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar