söndag 15 augusti 2010

Sofonisba Anguissola, ett renässansens underbarn och kvinna.

Självporträtt 1554

Det är inte många kvinnor som har fått ett namn i konsthistorien men en av de första som blivit internationellt känd för sitt måleri är Sofonisba Anguissola.
Hon blev speciell redan från första andetaget eftersom hennes föräldrar gav henne ett namn från den grekiska antiken, Sofonisba. Hon och syskonen uppfortrades enligt renässansens humanistiska ideal.

Konstnärens systrar och deras guvenant spelar schack 1555
Nationalmuseum, Poznan, Polen

Flera av syskonen blev undervisade i måleri. Sofonisba studerade hos målarna Bernardino Campi och Bernardino Gatti i Cremona tills hon flyttade.
Hennes far hade brevkontakt med Michelangelo som uppmuntrade henne och till och med sände några teckningar. Hennes arbete blev att kopiera dem och sedan skicka tillbaka dem till Michelangelo för kritik.

Catalina Micaela dotter tillKung Felipe II av Spanien
1577-1578 Glasgows konstmuseum.
Sofonisba var en produktiv konstnär med bland annat ett trettiotal signerade porträtt från sin tid i Cremona. Totalt kan man tillskriva henne ett femtiotal målningar. Hon är i sina porträtt med dämpad färgskala influerad av Correggio.
Under 1550-talet reste hon till Madrid och utsågs till hovmålare hos Filip II.

Portrait of Philip II 1573
Pradomuseet, Madrid, Spanien


Porträtt av fadern Amilcare, syster Minerva
och bror Asdrubale 1558
Nivaa, Nivaagaards Malerisamling, Danmark 

Sent i livet fick hon besök av en ung konstnär vid namn Anthony van Dyck. Man har funnit en teckning av hennes teckningar i hans skissbok där hon har gett honom råd angående måleri.
Förutom att hon var en innovativ konstnär inspirerade hon många kvinnor till att bli konstnärer. Hon arbetade också för att de manliga målarna skulle ta emot kvinnor som elever.

Självporträtt 1610

Sofonisba föddes 1532 i Italien, Cremona. Hon blev över nittio år och dog 1625 i Palermo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar