onsdag 7 juli 2010

Tid för baddräkt!


Baddräkter 1883

Det var först i slutet av 1800-talet som baddräkten blev mer vanlig då den begynnande medelklassen började tillbringa sommarsemestrar vid badorter.
Den som behövde en baddräkt kunde köpa färdiga mönster och sy själv eller få hjälp an någon sykunnig som sydde på beställning.
Det vanligaste materialet var färgad kattun, ett vävt ganska stelt tyg, sedan var det upp till var och en om man ville ha volanger eller annan dekoration.

Ville man vara riktigt trendig under tidigt 1900-tal är denna simdräkt ett förslag. 
Det var först på 1900-talet som baddräkten började bli modernare i snittet. Materialet till de första trikåerna var av ylle och var varmare än de dräkter som man haft under 1800-talet.


 

 
Det är lätt att tro att bikinin är en relativt sen uppfinning.
Namnet på de två plaggen registrerades av en fransk designer två veckor efter att en atombomb testats utanför atollen Bikini.Mönsterdel till bikinibyxa, 1946 
 
Långt innan namnet bikini var uppfunnet så var det på Sicilien under 300-400-talet vanligt att kvinnor bar bikini när de skulle bada.

 
 
Baddräkter med relativt modernt utseende började komma under mellankrigstiden. När Brigitte Bardot mitten av 1950-talet använde bikini blev denna typ av baddräkt genast populär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar