måndag 12 april 2010

Skor är mycket mer än skor!


För många hundra år sedan, ja kanske tusen, var skor en nödvändighet för att skydda fötterna. Det viktigaste var att fotbeklädnaden var funktionell och praktisk. Det tog inte lång tid innan man började dekorera sina fotbeklädnader. Ett exempel är dessa kängor eller stövlar från 800-talet, som bars av folket i det forntida Mesopotamien i Mellersta Östern. Materialet är getskinn och på foten syns schablonmålningar i guld.

Förr i tiden tog det många år att ett mode skulle spridas från kungligheter via adel till allmoge. Dessa skor var populära i Italien under renässansen. Det sades att modet att gå i tunga styltskor av trä var skapade av män för att hindra att deras fruar skulle ge sig ut på äventyrligheter, Sant eller ej, modet är opraktiskt och det var många som föll handlöst när de var ute på ojämn mark.
De kyrkliga myndigheterna var oftast emot alla modenycker men denna typ av skor gillade de. Den begränsade rörelsefriheten och avhöll bäraren från dans och annan synd.
I Japan kunde man köpa dessa träskosandaler 1984, de kallas för Renchiba Geta. De bars av Orian, de japanska geishornas högsta klass. Skon har en tandad platåsula som är utskuren ur ett enda trästycke. När en geisha hade köpt nya getas så brukade de bränna de gamla och stampa ner i askan med det nya paret.
När kejsar Hiroito kröntes till kejsare år 1926 bar han 30 centimeter höga gitas.
Skorna nedan kallas för Kapkap och kommer från Libanon. En slags träsko på styltor och bars en gång i tiden, 1904, av en skönhet som var instängd i ett harem. Namnet har skorna fått av det ljus som styltorna gör mot ett marmorgolv.Man kan uttrycka mycket med skor. I delar av Kina var små fötter det vackraste en kvinna kunde ha. Höga klackar begränsar rörelsefriheten och ansägs attrahera de män som vill se kvinnan som en sexslav. I Kina är det främst storleken som anses erotisk. På 900-talet bar exotiska danserskor vid det kejserliga hovet åtsittande sockor för att få fötterna att se mindre ut. Detta skick spred sig till överklassen och så småningom uppstod den plågsamma sedvänjan att linda fötterna på små flickor som en slags invigningsrit inför vuxenvärlden. Överklassens mödrar brukade ta astologin till hjälp för att bestämma rätta tidpunkten för dotterns gin lien -initiation. Detta brukade äga rum då dottern var mellan tre och åtta år. Efter att ha gett flickan pedikyr böjde hon fyra av tårna inåt mot fotvalvet och lindade foten  Stortån var fri för att få den rätta halvmåneformen.Efter varje bad lindades foten hårdare och pressades in i en sko som var en storlek mindre, detta för att uppnå "en gylle lilja". Med detta menas en fot som är mindre än åtta centimeter lång. Den enda gång flickan fick ta av sig skorna var när fötterna tvättades eller när maken tog av lindorna inför det sexuella förspelet. Det var inte bara fötterna som var erotiska utan också skorna. Den kinesiske mannen åtrådde och vördade sin hustrus skor och det hände att han visade upp hennes skor på en liten bricka för att skryta med hur små fötter hon hade.Kvinnan ägde ibland flera hundra par skor och modellerna såg olika ut i olika regioner. Kvinnorna ägnade sig åt att brodera på skorna och göra dem vackra, gärna med symboler som visade fruktbarhet eller ett långt liv. De skor bruden bar på bröllopsnatten var ofta smyckade med erotiska motiv. 1949 förbjöd Mao liljefötterna efter att de utövats i över tusen år. Numera har dessa skor blivit samlarobjekt.
Rikt utsmyckade sulor var tecken på rikedom och frihet. Skorna bars av kvinnor som tillbringade stora delar av sin tid i sängen. De lösa läderflikarna var för mannen att leka med.
I Manchuriet, Kina lindade man inte flickornas fötter. Istället gick man i platåskor för att efterlikna liljefötternas trippande gång som den kinesiske mannen beundrade. För att tillverka denna styltsko har man stärkt bomullstyg och sytt lager på lager.

1948 skapades denna fetischsko åt Mistinguett. Designern till skon, Perguia, sa en gång: " Kvinnorna är inte bara medvetna om sina fötter, utan också deras sexuella attraktion".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar