lördag 17 april 2010

Så vacker!Detta porträtt visar en ung kvinna som bär en klänning av senaste modell och sydd i ett brokadtyg som talar för sig själv. Det var inte många som hade råd att skaffa sig en klänning av denna kvalitet och mönster, vilket visar att hon hörde till det översta skiktet av samhällsklasser. Hon syns till hälften och vi ser henne i helprofil. Hon ser ut att sitta vid ett staket eller räcke och betrakta horisonten.
Kvinnans hy är ljus, vit och oskuldsfull precis som den skulle vara under renässansen.
Det finns inte många detaljer i bilden mer än kvinnan, möjligen några små moln i bakgrunden.
Den vackra brokaden troligen tillverkad i Italien. de var på denna tiden de stora mästarna för tillverkning av brokader. Tygets mönser är tillräckligt för att göra porträttet intressant och samla ihop helheten, vilket ger harmoni åt bilden.
Att porträttet är italienskt är det ingen tvekan om. Frågan är vem av de stora mästarna som tillskrivs målningen.En av flera stora konstnärer var Piero della Francesca men efter ett flertal förslag så tror man nu att det är Antonio del Pollaiuolo som utfört målningen, riktigt säker är man dock inte. Det finns de som hellre vill tillskriva målningen  Alessio Baldovinetti.
Hur som helst, målningen är en fantastisk spegling av sin tid, renässansen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar