söndag 21 februari 2010

Textilkonstnären Helena Hernmarck, en favorit!


Folk Costume Details
 Material: Ull Lin Bomull
Storlek: 4,7 m x 2,9 m


En av de svenska konstnärer som gjort sig ett namn utomlands är Helena Hernmarck f.1941. Hon har i många år haft sin ateljé i Connecticut och där arbetat med vävda tapeter i stora format. Under ett tiotal år var hon var bosatt i Kanada och inspirerades av popkonsten. Hon börjadedå arbeta "fotorealistiskt" med fotografier eller tidningsbilder som förlaga. De senaste trettio åren har hon varit bosatt i USA och med jämna mellanrum kan vi läsa om henne i världspressen och därmed få veta var hon arbetar med för tillfället.
Hon är representerad på ett flertal kända museér däribland nationalmuseum i Sverige och MoMa i USA. Hon har fått ett flertal fina utmärkelser och dessutom varit utsedd till årtes svensk-amerikan år 2000.
Ibland är hon i Sverige för att vara med vid infärgningen avv garn till en ny vävnad eller för att hålla i en kurs i bildvävningens kons, på Sätergläntan.
En av de fantastiska vävnader som hon vävt är Folk Costume Details. den gjorde hon åt sin uppdragsgivare American Swedish Institute i Minneapolis, Minnesota. För att få inspiration till väven gick hon igenom institutets museisamlingar när hon funnit några intressanta detaljer hängde hon upp dem och fotograferade dem.


Winter 2005
En annan väv av Helena Hernmarck är "Winter" som är beställd till 'One Central Park', Det  är en bostadsrätt och väven hänger i dess privata entré i Time Warner Center i New York.

1973 hade hon sin första separatutställning, på Museum of Modern Art i New York. Sedan dessa har hon ställt ut många gånger i USA och Europa. Också i Sverige har hon gjort monumentala textilier, bland annat för Sverigehuset, Ringhalsverket och Centralposten. Under 90-talet, parallellt med de stora beställningarna, återvänder hon till en intimare skala där hon utgår från egna akvarellskisser eller collage av brev och papper.
Helena Hernmarck har under flera år haft ett samarbete med Alice Lundh textilier AB som har sin ateljé i Romme strax söder om Borlänge och där flera av hennes konstverk är vävda.
I Sverige har Helena Hernmarck under senare år ställt ut vävar från sin trettioåriga verksamhet bl a på Prins Eugens Waldemarsudde 1999 och på Zorns Textilkammare i Mora under 2001.
För ett antal år sedan gavs det ut en bok om henne som heter "Helena Hernmarck, textilkonstnär"
ISBN91-7988-216-1

 
Swedish Forest
Storlek: 2.2mx3.3m

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar