lördag 27 februari 2010

Johannes Vermeer, en av de främsta.

Girl with a Pearl Earring c. 1665
Olja på duk 46,5 x 40 cm
Mauritshuis, Haag

En av de främsta, ja så kan man säga om Johannes Vermeer som tillsammans med Rembrandt och Frans Hals räknas som de bästa som av nederländska konstnärer för sin tid. Han föddes samma år som Gustav II Adolf dog i slaget vid Lützen, 1632 och var något över fyrtio år gammal när han dog 1675 i Delft.
Vermeer  uppskattades inte lika högt under sitt liv som idag kanske beroende på att hans produktion inte var så stor. Man tror att han målade mellan fyrtio och femtio målningar varav trettiosex är kända idag.
Vem som var Vermeers läromästare vet man inte och inte heller tror man att han hade några elever. Kanske var det så att lärde sig måla genom att studera de målningar som han såg hos sin far, fadern blev konsthandlare några år innan Vermeer föddes.


The Little Street 1657-58
Olja på duk 54,3 x 44 cm
Rijksmuseum, Amsterdam           A Lady Drinking and a Gentleman 1658
  Olja på duk 66,3 x 76,5 cm
  Staatliche Museen, Berlin
Vermeer var en konstnär med känsla för detaljer. Nedan syns ett utsnitt av målningen ovan och här framstår hans sinne för de små detaljerna tydligt. Kvinnans huvudbonad syns genom glaset, det är kanterna på glaset som är målade vilket ger illusionen av det transparenta.Under sin korta karriär steg priserna på hans målningar men eftersom han hade många barn, elva, och den holländska valutan var usel kring 1670 så blev de sista åren i hans liv ändå miserabla.
Han dog utfattig.


Web gallery of art

http://www.wga.hu/frames-e.html?/art/index.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar