fredag 26 februari 2010

Frida Kahlo, en konstnär med sting!


Konstnären Frida Kahlo föddes 1907 i Coyoacán, en liten by utanför Mexico City. Här bodde hon med sina föräldrar och två systrar i det hus som senare skulle komma att bli hen­nes hem tillsammans med Diego Rivera.
Frida Kahlo hade varit intresserad av konst i hela sitt liv men det var först efter en trafikolycka när hon var arton år som blev det avgörande steget för hennes konstnärliga utveckling. Frieda blev allvarligt skadad då bussen hom färdades i blev påkörd av en spårvagn och hon blev därför sängliggande under en längre tid. Många är de som sagt att hennes liv var ett lidande på grund av svåra och ständigt återkommande smärtor,men det är inte hela sanningen. På en målning som hon gjorde i slutet av sitt liv så står det- Viva la vida – ”Länge leve livet”. Det är ett stilleben av vattenmeloner.
1929 gifte hon sig med konstnären Diego Rivera. Ett förhållande som både inspierade och slet på henne. En av orsakerna till detta var att Diego Rivera hade ett flertal förhållanden vid sidan om äktenskapet.
Under denna tid fick Frida Kahlo flera missfall vilket hon känslomässigt visade i i flera av sina konstverk.
Frida Kahlo klädde sig gärna i färgglada indianska kläder och smycken viket man kan se på ett flertal av hennes självporträtt oftast målade i starka färger, som på ett chockerande sätt speglade hur hon kände sig under olika perioder i livet.
I hemmet fanns ett flertal husdjur däribland spindelapan Fulang Chang, som finns med på ett av hennes många självporträtt.


Familjeträd
Det är främst sina självporträtt, med de karakteristiskt hopväxta ögonbrynen och den allvarliga blicken, som Frida Kahlo är mest känd. Hon målade omkring sextiofem självporträtt i olja; det första 1926 och det sista samma år som hon dog, 1954. 
2002 gjordes en film om hennes liv, Frida, med Salma Hayek i huvudrollen.
I slutet av 1930-talet etablerades Frida Kahlo på den internationella konstscenen. Den franske surrealisten André Breton var en av dem som uppskattade hennes arbete, och 1938 hölls i New York den förs­ta separatutställningen av hennes verk. Året innan hon dog fick hon uppleva en egen utställning i Mexico City.
Frida Kahlo räknas ofta som surrealist medan hon själv ansåg att hon bara målade sin egen tillvaro.

                                          Film om Frida Kahlo.
                                          http://www.youtube.com/watch?v=nE-UjfdIGEY

Ett urval av alla böcker som är skrivna om Frida Kahlo:
Att trotsa smärtan : brev i urval av Martha Zamora (Inbunden) av Kahlo, Frida
2009 (ISBN 9177423062)
The Diary of Frida Kahlo: An Intimate Self-Portrait (Inbunden) av Kahlo, Frida
2005 (ISBN 0810959542)
Frida Kahlo Postcards (Övrigt) av Kahlo, Frida
991 (ISBN 0811800393)
Frida Kahlo (Inbunden) av Kettenmann, Andrea
2009 (ISBN 3836512645)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar