söndag 10 januari 2010

Coco Chanel-utställning på Röhsska museet i GöteborgSedan en tid tillbaka så visas en utställning med kläder designade av Coco Chanel och karl Lagerfeld, på Röhsska museet i Göteborg.
Kläderna skapades när det låg rätt i tiden för  kvinnorna att klä sig vackert men praktiskt. Man skulle kunna säga att hon tänkte ur ett geusperspektiv och har haft en stor påverkan på utvecklingen mot jämlikhet mellan könen, vad gäller klädedräkten.
numera är namnet Chanel förknippat med exklusivitet och lyx men så har det inte alltid varit.
Coco Chanel har gjort mycket för modet och dess utveckling förutom att hon grundade sitt eget modehus, Chanel så gav hon världens kvinnor bl. a. "den lilla svarta", parfymen Chanel No 5 och den kända väskan – 2.55.
Ta dig snarast till Röhsska museet och se utställningen.

Om du har krafter kvar när du sett Chanelutställningen så kan du fram till den 31 januari se utställningen om

VUOKKO - Finlands modedrottning.
Hon har mycket gemensamt med Chanel men är ändå helt annorlunda i sin design av kläder. Hon har under ett sextiotal år arbetat med textil och hennes formgivning består av många geometriska, ibland överdimensionerade mönster i en otroligt glad färgskala. Det gemensamma för all hennes design är tidlösheten och tanken på att designen vara hållbar och ekologiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar