söndag 17 januari 2010

Åk dit!

Vill du ha en liten men naggande god upplevelse så ska du åka till Röhsska Museet i Göteborg och se på utställningen om Coco Chanel.
Det är tack vare henne som just du kan gå i sköna avslappnande kläder eller känna dig uppklädd i jeans.
Coco Chanel, eller Gabrielle Chanel (1883-1971 ) som hon egentligen hette, var en föregångare på många plan. När hon skapade sina väldesignade kläder så utgick hon från hur kvinnokroppen var skapad och inte efter hur korstten satt eller hur den omformade kvinnokroppen. Detta var på sin tid revolutionerande.
Det var Coco Chanel som introducerade "den lilla svarta". Något som vi idag tar för självklart och som är lätt att tro att den alltid har funnits. Innan Coco Chanel skapade detta mästerverk till klädesplagg var det självklart att svarta kläder endast användes av män i sina kostymer eller av änkor.
Coco Chanel skapade också den enkla avskalade bandkantade dräkten. Några som tog till sig hennes design och gjorde den till sin var bl.a. Audrey Hepburn och Jacqueline Kennedy. Till detta bar de, den för sin tid så tidstypiska "pillerburken", en liten enkel avskalad hatt.
Coco Chanel  skapade också "sin" doft, Chanel no 5.
Hon bad ett proffs om hjälp att skapa en doft som skulle passa hennes design och efter en tid fick hon ett antal små provflaskor med olika syntetiskt tillverkade dofter att lukta på. När hon kom till doft nummer fem tyckte hon att den var väldoftande och beslutade sig för att detta skulle vara "hennes" doft. den första tiden gav hon bort parfymen gratis till den som köpte hennes kläder.
Det var doften Chanel no 5!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar